Geheugen als drijfveer

Binnen de huidige technologische ontwikkelingen is het de geheugensnelheid waar we van afhankelijk zijn. Alles neemt steeds sneller toe, denk aan de rekenkracht, grafische chips en andere zaken. De smartphone van tegenwoordig komt qua capaciteit steeds dichter in de buurt van laptops en zelfs desktop computers. Een van de geheime krachten van de smartphone en zijn snelheid zit ‘m in het type geheugen van deze apparaten.

Smartphones maken sinds hun opkomst gebruik van flashgeheugen. Dit is een geheugen wat zich in een vaste staat bevindt, net als de SD-kaartjes die je gebruikt voor je camera, of de micro-SD’s die je gebruikt om je telefoon geheugen uit te breiden. Het grote verschil met het geheugen in je computer – laptop, PC of Mac – is dat deze nog gebruik maken van de klassieke harde schijf. Dit is letterlijk een schijf die ronddraait en waarop je computer de juiste data zoekt. Nu gebeurd dit wel zo snel dat je je hier als standaard gebruiker niet aan zal ergeren. Maar er is vervanging op komst!

De Solid State Drive – of SSD – is de grote broer van het eerder genoemde flash geheugen. Geen draaiende onderdelen meer en alles is direct toegankelijk. Een collega van me installeerde onlangs een SSD op zijn 4-jaar-oude macbook, en elke programma werkte tot 7x zo snel als voorheen. Een zeer goede manier om je laptop dus sneller te maken, zonder te hoeven investeren in CPU’s of andere dure chips. SD op zich is op het moment ook nog niet zo goedkoop (circa 1 euro per gb) maar levert je zeer veel op in de gebruikerservaring van je computer.

We verwachten echter dat de smartphone de standaard computers op den duur zullen verdrijven en het centrale apparaat worden waarmee je alles zult doen. Je smartphone zal dus niet alleen je laptop & PC zijn, maar daarnaast ook je TV, afstandsbediening voor devices in je huis en waarschijnlijk nog veel meer.