iPhone 5 en 4G

iPhone5-4gNog sneller internetten op je mobiel? Dit jaar moet het gebeuren. De grote providers, KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 starten dit jaar met het 4G-netwerk. Om het maar even in perspectief te plaatsen: het verschil tussen het huidige 3G en het nieuwe 4G is vergelijkbaar met het verschil tussen een zandweg en een 6-baans snelweg.

Heb je een iPhone 5, dan moet je wel op de juiste plek zijn om te kijken of die vergelijking opgaat. Het is een beetje een technisch verhaal, maar 4G kan worden aangeboden via verschillende frequenties. Vodafone en KPN bieden 4G aan via de 800MHz-band. De iPhone 5 ondersteunt deze frequentie niet. Alleen in drukke gebieden zullen de providers 4G aanbieden via de 1800MHz-band, de frequentie waarmee de iPhone wel werkt.

Het lijkt erop dat providers 4G niet landelijk gaan uitrollen voor de 1800MHz-band. De iPhone 5 is namelijk de enige smartphone die deze frequentie nodig heeft voor 4G. Concurrenten met 4G toestellen zoals de Sony Xperia, de Samsung Galaxy en de HTC One ondersteunen wel de 800MHz-band. Vodafone gebruikt op haar website 4G (bewust?) dan ook niet als verkoop feature, maar geeft enkel een nette 4G toestel vermelding.

Een schrale troost is dat de iPhone fans in Nederland het nog altijd beter hebben dan in België. Woon je in Brussel, dan maakt het niet uit welk toestel je hebt. De Belgische hoofdstad hanteert strenge stralingsnormen, waardoor 4G helemaal niet mogelijk is. Dit tot onvrede van de Eurocommissaris voor de Digitale agenda, Neelie Kroes.

Laat wat van je horen

*