Chinese smartphones de toekomst?

Wie het laatste nieuws over smartphones een beetje in de gaten houdt, ziet waarschijnlijk steeds meer nieuws verschijnen over Chinese smartphones. Niet alleen op Nederlandse sites, maar ook op grote internationale sites als Engadget wordt steeds meer over Chinese smartphones geschreven.

De redenen hierachter zijn vrij simpel, het zijn smartphones met veel potentie en bovendien ligt de prijs van de telefoons vaak relatief laag. Waar de nieuwste high-end iPhones of Samsung telefoons vaak ongeveer 700 euro kosten, kunnen Chinese telefoons vaak al voor een fractie van dat bedrag worden gekocht.

De prestaties van de telefoons doen vaak echter niet onder voor de telefoons en vooral de Xiaomi M2 lijkt een erg interessante telefoon. Met een prijskaartje van ongeveer 250 euro, zal de telefoon naar verwachting betere prestaties bieden dan een Samsung Galaxy S3.

Het grootste probleem lijkt echter de leverbaarheid van de telefoon. Hoewel Xiaomi de telefoon ook naar Europa wil exporteren, zullen er waarschijnlijk onvoldoende toestellen zijn. De eerste versie van de telefoon was binnen 5 minuten uitverkocht en een verbeterde remake van de eerste versie was onlangs zelfs al binnen 2 minuten uitverkocht.

Andere Chinese telefoons die hoge ogen gooien zijn de JiaYu G3 en de Huawei Ascend D Quad. De eerstgenoemde is een goedkope smartphone van ongeveer 100 euro met redelijk goede specificaties, terwijl de tweede een high end smartphone, qua specificaties vergelijkbaar met de Galaxy S3, voor een prijs van ongeveer 340 euro is.

Als de telefoons daadwerkelijk beschikbaar zouden zijn in Europa, dan lijkt succes gegarandeerd. Er is op dit moment steeds meer vraag naar redelijk geprijsde telefoons, mede doordat telecomproviders steeds minder korting op telefoons geven. Toestellen worden dus steeds vaker apart, zonder abonnement, gekocht. Vergelijk sim only met de prijs van abonnementen inclusief toestel en je begrijpt waarom.

De vraag of Chinese smartphones de Europese markt zullen overwinnen lijkt vooral af te hangen van de leverbaarheid. Hoewel de fabrikanten zeggen ook de Europese markt te willen veroveren, lijken de telefoons vooralsnog niet leverbaar.

Laat wat van je horen

*