Train je geheugen, maak associaties

Iedereen vergeet wel eens wat, bewust of onbewust. Zeker wanneer je ouder wordt schijnt het er bij te gaan horen. Vaak vinden mensen het vervelend die ene verjaardag te zijn vergeten of dat telefoontje niet gepleegd te hebben. Hierdoor worden er talloze to-do lijstjes gemaakt, worden er briefjes op het prikbord geprikt of worden er kruisjes op de handen gezet.

Er worden veel geheugenspelletjes ontwikkeld die ervoor zorgen dat de hersenen van mensen geactiveerd en geprikkeld worden. Hierdoor lijkt ook het geheugen beter te gaan werken. Eenvoudige spelletjes zoals memory en wat lastigere spelletjes zoals Sudoku dragen hier bijvoorbeeld aan bij.

Daarnaast is er de discussie over het kaartlezen onderweg. Wie kan dat beter, de man of de vrouw? Er is een onderzoek naar uitgevoerd en ook dit heeft met het geheugen te maken. Mannen schijnen beter kaart te kunnen lezen, dat is omdat zij makkelijker de wegen kunnen scheiden en rijden daar waar ze heen willen. Vrouwen daarentegen schijnen minder goed te kunnen kaartlezen, maar vinden de weg met behulp van herkenningspunten.

Wanneer de man zegt dat ze bij dat ene kruispunt rechtsaf moeten, daar zal de vrouw zeggen, we moeten rechtsaf bij dat leuke kledingwinkeltje, dat ene waar die rode jurk in de etalage hangt. Vooruit, we kunnen het mannen niet kwalijk nemen die ene rode jurk niet gezien te hebben, wellicht dat je het kunt proberen met die sportwinkel waar de nieuwste Adidas schoenen in de etalage stonden?

Ook deze herkenningspunten hebben met het geheugen te maken. Wellicht dat het voor ouderen dan ook een idee is om associaties te maken met de dingen die ze willen doen of moeten doen. Dit kan met producten, maar ook met reclames. Wanneer je vader een Adidas reclame op televisie of op een billboard voorbij ziet komen zal hij immers sneller denken aan de schoenen die hij nog moet ophalen dan wanneer hij dat kruisje op zijn hand ziet staan.

Laat wat van je horen

*